ВНИМАНИЕ! Ова се ОФИЦИЈАЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ од пописот во нашата земја

Сподели го ова:
Според официјалните податоци од пописот, вкупното резидентно население на нашата земја на 5 септември 2021 година изнесуваше 1 836 713жители. Од нив, 50.4 % се жени, а 49.6 % се мажи. Според возрасната структура, најголем процент од населението 7 % – се во возрасната група од 40-44 години.Куриозитет е што во Македонија е попишанo 51 лицe на возраст над 100 години. Според изјаснувањето за етничка припадност, 58.44 % проценти од населението се изјасниле како Македонци,24.30 % проценти како Албанци, 3.86 % како Турци, 2.53 % како Роми, 0.47 % како Власи, 1.30 % како Срби и 0.87 %како Бошњаци и др. Според религиската припадност 46.14 % се изјасниле како православни, 32.17 % како муслимани (ислам), 0.37 % какокатолици, а во овој Попис се појавија и други религиски заедници кои ги немаше во претходните пописи, а тоа се:евангелско протестантски христијани, агностици, будисти и други. 61.38 % од попишаното население се изјасниле дека мајчин јазик им е македонскиот, 24.34 % албански мајчин јазик,3.41 % турски, 1.73 % ромски, 0.17 %, влашки, 0.61 % српски и 0.85 % босански јазик. Бројот на домаќинства изнесува 598 632, а просечниот број на членови на домаќинствата изнесува 3.06. Во рамките на Пописот 2021 беше овозможено македонските државјани кои живеат и престојуваат во странствоповеќе од една година да се самопопишат преку веб-апликација која беше достапна на веб-страницата за Попис. Оваа можност ја искористија 258 932 наши сонародници од кои 24.55 % се изјаснија како Македонци, 66.42 % какоАлбанци, 4.78 % како Турци и др.

Оваа категорија граѓани не влегува во вкупното резидентно население на Република Македонија. Мноштво детални податоци од Пописот 2021 можете да најдете во Макстат базата на податоци на веб-страницатаwww.stat.gov.mk каде што во наредниот период ќе се објавуваат сетови на табели со податоци од Пописот 2021.Сподели го ова:

Слични објави