Конечно се измисли вакцина која обезбедува траен имунитет од сите варијанти на корона вирусот
|

Конечно се измисли вакцина која обезбедува траен имунитет од сите варијанти на корона вирусот

Австрија произведе вакцина која што заштитува од сите варијанти на корона вирусот-истакна Еуроком ПР. Имено, со помош на оваа вакцина, се стекнува еден траен имунитет и истата таа штити против сите стари и против нови варијанти на овој тип на вирус. Врз основа на информациите, тим научници од Медицинскиот универзитет во Виена создаде нов тип…

Фајзер и Модерна обезбедуваат доживотна заштита од коронавирус??
|

Фајзер и Модерна обезбедуваат доживотна заштита од коронавирус??

Ф Врз основа на др. Али Елебеди која што е имунолог на Универзитетот во Вашингтон во Сент Луис а воедно и главен автор на “Студијата за ефикасноста на вакцините Модерна и Фајзер против ковид-19”, таа укажува дека трајниот имунитет создаден од овие вакцини е добар знак. Врз основа на новата објавена студија, која што беше…

Колку клима уредите се препорачливи за летниот период?
|

Колку клима уредите се препорачливи за летниот период?

Клима уредите создадат пријатни услови особено во овие жешки денови, меѓутоа од нивното користење може да има голем број на негативни последици кои можат да бидат избегнати доколку клима уредот се користи на правилен начин, бидејќи во спротивно кај човекот како последица на се може да се појават хроничен синузитис, вкочанети мускули, тешки главоболки и…

Влијанието на правилната исхрана врз здравјето на човекот

Влијанието на правилната исхрана врз здравјето на човекот

Кога зборуваме за здравјето на човекот основно правило е дека превенцијата е подобра од било каков лек. За да може човечкиот организам правилно да функционира потребно е да добие соодветен внес на правилна исхрана, потребно е да се воведат здрави животни навики, редовна физичка активност, доволно одмор и квалитетен сон. Правилната исхрана вклучува редовно конзумирање…

СЗО со поддршка за земјите сами да ги произведуваат вакцините
|

СЗО со поддршка за земјите сами да ги произведуваат вакцините

Ќе бидат потребни голем број на дополнителни студии, се со цел за да биде утврдено потеклото на корона вирусот, меѓутоа и покрај се, научниците се тие кои што бараат да работат во т.н. деполитизирана средина,  каде што политиката ќе стои на страна, а здравството и науката ќе бидат објективни. Пред околу десетина дена СЗО повика…

Зошто после вакцинирањето од Ковид се појавува болка во раката?

Зошто после вакцинирањето од Ковид се појавува болка во раката?

Голем дел од вакцинираните лица постојано веднаш после вакцинирањето се прашуваат зошто после процесот на вакцинација од Ковид се појавува болка во раката, меѓутоа тоа не е ништо страшно бидејќи сето ова е чест несакан ефект при секоја вакцина. Со самиот процес на вакцинирање, телото испраќа бели крвни зрнца како и лимфна течност за да се креира…