Локалната самоуправа и надлежните служби се грижат за сите жители на Општина Прилеп за безбедно одвивање на сообрајќајот во зимски услови

Локалната самоуправа и надлежните служби се грижат за сите жители на Општина Прилеп за безбедно одвивање на сообрајќајот во зимски услови

Зимските служби одговорни за Општина Прилеп од утрово се на терен и го чистат снегот на патиштата во прилепскиот регион. На располагање се ставени повеќе возила за чистење на снег со цел навремено да бидат расчистени сите патишта и влезови во градот за непречено да се одвива сообрајќајот. Од утрово беа расчистени патните правци од…

Игор Крстески е новиот директор на Јавното комунално претпријатие „Пазари“ во Прилеп

Игор Крстески е новиот директор на Јавното комунално претпријатие „Пазари“ во Прилеп

Игор Крстески е новиот вршител на должност директор на Јавното комунално претпријатие „Пазари“ во Прилеп.Крстески е дипломиран економист и има долгогодишно работно искуство во областа на бизнис секторот и телекомуникациите. Игор Крстески доаѓа на местото на досегашниот директор Кристијан Илиески, кој што поднесе оставка од функцијата.

Колку се применува носењето на зимска опрема од страна на возачите??

Колку се применува носењето на зимска опрема од страна на возачите??

До 15 март оваа година е задолжителното носење на пропишаната зимска опрема, согласно одредбите утврдени во Правилникот за задолжителна опрема на возилото, велосипедот и запрежното возило за безбедно учество во сообраќајот на патиштата, како и на трактори за безбедно извршување на земјоделски односно шумски работи (Службен весник бр. 31 од 2010 година). Меѓутоа и покрај…

ИСПЛАТЕНИ ФИНАНСИСКИТЕ ДОЛГОВИ НА ФК ПЕЛИСТЕР, ВАНЧО МИЦЕВСКИ ИЗБРАН ЗА СПОРТСКИ ДИРЕКТОР
|

ИСПЛАТЕНИ ФИНАНСИСКИТЕ ДОЛГОВИ НА ФК ПЕЛИСТЕР, ВАНЧО МИЦЕВСКИ ИЗБРАН ЗА СПОРТСКИ ДИРЕКТОР

Општина Битола, почна да работи на стабилизирање на Фудбалскиот клуб „Пелистер“ и создавање добра основа, буџет и управа, кои ќе придонесат за спортско издигнување на клубот. Градоначалникот на општина Битола, на денешната прес конференција информираше за реализираните постапки од новата локална самоуправа во досегашниот период, како и за активностите кои ќе следуваат. „Тоа што го…

Еве каде веќе нема да се бараат ковид потврдите за влез во ноќни клубови и одредени поголеми собири

Еве каде веќе нема да се бараат ковид потврдите за влез во ноќни клубови и одредени поголеми собири

Велика Британија ќе биде една од првите земји каде веќе нема да се бараат ковид потврдите за влез во ноќни клубови и одредени поголеми собири. “Со оглед на фактот, дека ковидот станува ендемична болест ние треба да ги замениме законските обврски со упатства и препораки”-истакна Џонсон. Имено, завчера Британскиот премиер-Борис Џонсон изјави дека следната недела…

Во тек е ЈАВЕН ПОВИК од Општина Прилеп за здруженијата на граѓани, фондации и спортски клубови

Во тек е ЈАВЕН ПОВИК од Општина Прилеп за здруженијата на граѓани, фондации и спортски клубови

Врз основа на член 7 од Правилникот за утврдување на критериумите и постапката за доделување на средства од Буџетот на Општина Прилеп, (“Службен гласник на општина Прилеп” бр. 4/2009) и Правилникот за утврдување на критериумите и постапките за доделување на средства од Буџетот на Општина Прилеп за спортски клубови и професионални спортски клубови (“Службен гласник…

ВИДЕО-Јовчески: “Испраќаме порака да останиме здрави и живи, да го пребродиме ова зло кое што е надвиснато над нас и со верба во Бога да бидиме подготвени веќе од наредната година да ги продолжиме сите наши обичаи и празнувања онака како што доликуваат”

ВИДЕО-Јовчески: “Испраќаме порака да останиме здрави и живи, да го пребродиме ова зло кое што е надвиснато над нас и со верба во Бога да бидиме подготвени веќе од наредната година да ги продолжиме сите наши обичаи и празнувања онака како што доликуваат”

Големиот празник  Богојавление – Водици денес традиционално беше одбележан со чинот на положување на светиот крст во водите на реките и базените во Прилеп и населените места.Утрово во црквата Св. Благовештение во Прилеп после традиционалното пуштање на гулабите во 07:00 часот  и свечената божествена литургија која што се одржа, во 09:30 часот беше симболично одржано…

Освен во Прилеп чинот на положување на  светиот крст во водите беше извршен и во петнаесетина населени места на територијата на општина Прилеп

Освен во Прилеп чинот на положување на светиот крст во водите беше извршен и во петнаесетина населени места на територијата на општина Прилеп

Освен во Прилеп чинот на положување на  светиот крст во водитебеше извршен и во петнаесетина населени места на територијата на општинаПрилеп: Селце, Витолиште, Бешиште, Ново Лагово, Мало Коњари, Големо Коњари, Беровци, Клепач, Ерековци, Полчиште, Галичани, Чепигово, Подмол, Тополчани и Штавица, градоначалникот Јовчески присуствуваше во Селце, Прилеп, Големо Коњари и Тополчани додека во другите населени места…

Проданоски: “Честитки за сите што стигнаа до светиот крст.Нека Бог ги штити и милува…”

Проданоски: “Честитки за сите што стигнаа до светиот крст.Нека Бог ги штити и милува…”

Денеска во Прилеп достојно, во духот на традицијата и верата, беше одбележан големиот и значаен празник Богојавление – Водици. По осветувањето на водата и положувањето на Светиот крст, до своите прилепчани, со искрена честитка се обрати и Дејан Проданоски-Претседателот на Советот на Општина Прилеп: “Славејќи го крштевањето на нашиот Спасител, Исус Христос, денес сите ние…

Дел од раководството на ВМРО- ДПМНЕ Крушево, присуствуваше на фрлањето на крстот во Бучин

Дел од раководството на ВМРО- ДПМНЕ Крушево, присуствуваше на фрлањето на крстот во Бучин

Денеска, дел од раководството на ВМРО- ДПМНЕ-Крушево кое беше предводено од Билјана Проеска, присуствуваше на фрлање на крстот во Бучин по повод денешниот голем христијански празник, при што истакнаа: “Почитувани сограѓани..Денес, на овој голем празник, дел од раководството на Вмро- Дпмне Крушево, присуствуваше на фрлање на крстот во с.Бучин.Крстот го фати Кире Мицески и му…