|

Вчера во фоајето во НУЦК “Марко Цепенков” одличен концерт одржа Лазар Соколов во пијано придружба на Емилија Кабранова Филипова

Сподели го ова:
Вчера во фоајето во НУЦК “Марко Цепенков”, одличен концерт одржа Лазар Соколов на кларинет и саксофон, во пијано придружба на Емилија Кабранова Филипова. Со концертот уметникот одбележа 10 години концертна и педагошка дејност.

Инаку, Соколов е роден 1987 година во Кавадарци, каде го завршува основното музичко образование како “Првенец на генерација 2002”. Средното музичко го продолжува во ДМБУЦ “Илија Николовски – Луј’’ Скопје, во класата по кларинет на проф. М-р Петар Колевски. Дипломира на ФМУ – Скопје кај проф. м-р Стојан Димов. Во 2012 се стекнува со звање магистер по кларинет, кај истиот професор. 2021 година, започнува со додипломски студии за саксофон, кај проф. М-р Нинослав Димов. Редовно посетува семинари кај познати педагози и изведувачи низ Европа: Никола Балдеру, Силви Хју-Париз, Карел Дохнал-Прага, Игор Франтишак-Острава, Петко Радев-Софија, Хорхе Монтија-Венецуела, Славко Ковачиќ-Словенија, Огњен Поповиќ-Србија, а бележи и големи успеси на државни и меѓународни натпревари за соло и камерна музика. Лазар, денес работи како професор по кларинет во ООМБУ “Лазо Мицев-Рале’’Кавадарци, каде стекнува награди за високи педагошки достигнувања. Учествува во жири-комисии на државните и меѓународни натпревари во Македонија. Од 2010, во дуо-состав со пијанистката Ана Арангелова, активно учествува во концертниот живот на Македонија и надвор од неа. Своето камерно и оркестарско искуство го бележи по настапите како солист со симфониски оркестри, соработка со камерниот ансамбл “Полифонија“ од Берлин, градските оркестри на Скопје и Кавадарци, оркестарот на МММ (Музичка Младина на Македонија), на реномирани фестивали “Охридско лето“, “Скопско лето“,“Денови на македонска музика“, “Кавадаречка културна есен“, “Кавадарци- град на културата“, “Заједно“ Макарска, Р. Хрватска, “Битолско лето“, настап со „Леб и сол“ на “Зајечарска Гитаријада“ Зајечар, Р. Србија, турнеа во Македонија со Леб и Сол. Од 2015 год. е член на клавирско трио (флејта – Силвана Ч. Атанасова, кларинет и саксофон – Лазар Соколов и пијано – Емилија Кабранова Филипова).Сподели го ова:

Слични објави