Утре е уште еден убав празник посветен на верниот војник Христов, храбар бранител и исповедник на православната вера – Свети Флавијан

Сподели го ова:

Утре е уште еден убав празник посветен на Свети Флавијан кој е современик на Св. папа Лав. Се бореше одлучно против Евтихиј и Диоскор, но не го дочека жив триумфот на Православието на Четвртиот Собор, зашто претходно на еден еретички собор го биеја и го газеа толку бездушно, што таму и умре. Верен војник Христов, храбар бранител и исповедник на православната вера. Се упокои во 449 година.

Тропар
Голема љубов има оној кој душата ја полага за вистината, а поголема од неа – оној кој на братот простува, и за него се моли пред престолот кој гревот го согорува, о Христов исповедниче Флавијане, честа небото не ти ја одзеде, а Господ твоите свети молитви нам како награда ни ги врати, за од нив пред Него да бидеме закрилени, во вечни векови.Сподели го ова:

Слични објави