Бугарската православна црква го призна томосот на СПЦ за автокефалност на МПЦ

Сподели го ова:Врз основа на бугарските медиуми, Светиот синод на БПЦ на својата редовна седница, со која претседавал бугарскиот патријарх Неофит донел одлука „за признавање на томосот со кој Српската црква ѝ дава автокефалност на Македонската православна црква“.

Врз основа на тамошните бугарски медиуми, бугарскиот патријарх Неофит во своите дописи на Божик, ќе го вклучи и името на архиепископот охридски и македонски г.г. Стефан, но како „архиепископ скопски Стефан“, затоа што Бугарската Православна Црква „не ја признава титулата со која што вселенскиот патријарх Вартоломеј ги прими во литургиско сослужување архиепископот Стефан и МПЦ“.Сподели го ова:

Слични објави