22 Март-Светски ден на водата

Сподели го ова:
Главната тема на годинешниот “Светски ден на водата-2022 година” се подземните води. Подземните води – го прават невидливото видливо.Надвор од погледот, под нашите нозе, подземната вода е скриено богатство кое ги збогатува нашите животи. Нашата вода за пиење и санитација, нашето снабдување со храна и животната средина – сите тие се зависни од подземните води.

flaer

Што е подземна вода?

• Подземните води се невидливи, но нивното влијание е видливо насекаде.

• Надвор од очите, под нашите нозе, подземните води се скриено богатство што ги збогатува нашите животи. Во најсушните делови на светот, тоа можеби е единствената вода што луѓето ја имаат.

• Речиси целата течна слатка вода во светот се подземни води, поддржувајќи ги снабдувањето со вода за пиење, санитарните системи, земјоделството, индустријата и екосистемите.

• На многу места, човечките активности прекумерно ги користат и ги загадуваат подземните води. На други места едноставно не знаеме колку вода има таму долу.

• Подземните води ќе играат клучна улога во прилагодувањето на климатските промени. Треба да работиме заедно за одржливо управување со овој скапоцен ресурс.

• Подземните води можеби се надвор од видното поле, но не смеат да бидат надвор од умот.Сподели го ова:

Слични објави