ВО ДУХОТ НА ТРАДИЦИЈАТА – УТРЕ СИТЕ ВО ЦЕНТАРОТ НА ПРИЛЕП: Прилепчани ја продолжуваат василичарската традиција

Сподели го ова:Како што информиравме пред некој ден, Општина Прилеп ја продолжува традицијата која што ја започна минатата година во центарот на Прилеп.

И оваа година во духот на христијанството, прилепските граѓани симболично со парче бурек, греано вино и топол чај ќе го одбележат празникот Св. Василиј Велики – Василица!

Целта на настанот е да се испочитува  вековната традицијата за празникот Василица, која што според обичаите во Прилеп се празнува во кругот на семејството со ставање на паричка во пита или пак тркалезно лебче.Сподели го ова:

Слични објави