Света Богородица “Каменско” – црквата која се наоѓа високо над охридскиот чинар

Сподели го ова:Црковниот храм “Успение на Пресвета Богородица” – познат како Света Богородица Каменско, е македонски православен храм кој се наоѓа во Охрид. Оваа црква се наоѓа високо над охридскиот чинар, односно на ридчето наспроти охридската чаршија.

Оваа црква, изобилува со прекрасен фрескоживопис, а исто така во црквата постои раскошен резбан иконостас и два сводови на кои што се насликани Исус Христос и Пресвета Богородица во централна положба.

Црквата Света Богородица Каменско, е Божја убавина која посекако мора да ја посетите, доколку патот Ве носи за Охрид. Само така, ќе го почуствувате Божјиот мир кој постои во овој прекрасен црковен храм.Сподели го ова:

Слични објави