ПРОДАНОСКИ: Вечна слава Великану! 102 години од смртта на идеологот на Македонската револуционерна организација и главен поддржувач на идеата на Митрополитот Теодосиј Гологанов за возобновување на Охридската архиепископија!

Сподели го ова:Денес се навршуваат цели 102 години од смртта на нашиот прилепчанец Ѓорче Петров кој бил неуморен борец за самостојна Македонија, а неговата животна девиза била: „Македонија и нејзината иднина секогаш се во рацете на македонскиот народ. По тој повод, денеска претседателот на ОК на ВМРО-ДПМНЕ Прилеп Дејан Проданоски и неговиот тим, положија свежо цвеќе, оддаваjќи голема почит кон идеологот на Македонската револуционерна организација.

Ѓорче Петров, (2 април 1865, с. Варош, Прилепско – 28 јуни 1921, Софија, Бугарија)

102 години од смртта на идеологот на Македонската револуционерна организација и главен поддржувач на идеата на Митрополитот Теодосиј Гологанов за возобновување на Охридската архиепископија! Вечна слава Великану!: – истакна Проданоски, а веднаш потоа сподели и еден впечатлив текст – извадок од ,,Материјали по изучувањето на Македонија” во кој се вели:

,,… Денешните историски докажувања и расправии водат кон тоа дека тука владеела Србија, дека српскиот дух е силен и други такви со кои се служат „браќата“ за да докажат дека сме Срби и обратно, тврдењата на „Новини“ врз основа на некои факти од „Бугарската историја“ и врз мислењата на разни историчари и патописци, дури врз историските спомени на населението за српските владетели на кои спомени многу се силат „браќата“ или големото влијание на мизиските и тракиските Бугари врз Македонците и нивното заемно учество во разни движења, нивната нова заедничка историја, најпосле „славата“ на Милоевиќ и „курбанот“ на г.Шопов, сето тоа се бессодржински докажувања и аргументи кои можат да даваат материјал на секојдневните весници и списанија наменети за масата, но за науката не вредат ни луле тутун.”

,,Материјали по изучувањето на Македонија”

(Софија, 1896).

Вечна слава Великану!Сподели го ова:

Слични објави