102 години од смртта на нашиот прилепчанец Ѓорче Петров

Сподели го ова:Денес се навршуваат цели 102 години од смртта на нашиот прилепчанец Ѓорче Петров кој бил неуморен борец за самостојна Македонија, а неговата животна девиза била: „Македонија и нејзината иднина секогаш се во рацете на македонскиот народ.

Ѓорче Петров е исклучително значајна личност за македонската историја, чиј лик и дело оставија силен печат за идните генерации. Роден е на 2 април 1865 година во Варош- Прилеп, а загинал на 28 јуни 1921 година во Софија.Сподели го ова:

Слични објави