Од 18-ти до 19 мај во Прилеп – “ДЕНОВИ НА КРАЛИ МАРКО”

Сподели го ова:Денови на Крали Марко е манифестација во организација на Општина Прилеп, со која преку разни активности се одбележува годишнината од загинувањето на легендарниот крал и се промовира Прилеп како град каде што живеел истиот.
Програмата по повод одбележувањето на смртта на овој средновековен владетел, познат по бројни јунаштва и подвизи, кој го следат стотици македонски и балкански приказни, песни, преданија, митови и легенди е следна:


Четврток 18.05.2023г
– Во амбиентот на црквата Св.Никола ќе настапи Православниот црковен хор Св. Петка, заедно со Вокалниот ансамбл Пелагонитиса. Истите ќе се претстават со програма од Паскалниот период, а во текот на изведбата публиката ќе има можност да слушне интересни информации за осумвековното постоење и историјата на оваа црква.
Почеток: 19.00ч


Петок 19.05.2023г
– Концерт на Драган и Ратко Даутовски во амфитеатарот кај Слонот.
По пауза од една деценија, прилепската публика ќе може да го проследи настапот на репрезентот на македонската музика и култура Драган Даутовски, кој ќе настапи во подножјето на Марковите кули во придружба на Ратко Даутовски на удиралки. Драган Даутовски е исклучителен музичар и професор, посветен на истражување на македонскиот музички фолклор и фолклорно богатство. Одржал голем број концерти и настапи на музички фестивали низ целиот свет, на кои што го промовирал македонскиот автентичен, традиционален етно звук.Сподели го ова:

Слични објави