Мицкоски му одговори на Ковачевски: Ако барате единство во Собранието, изгласајте ја Декларацијата за Гоце

Сподели го ова:Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски од регионалниот отчет на градоначалниците на ВМРО-ДПМНЕ во источниот регион му одговори на премиерот Ковачевски во однос на повикот за национално единство.Ковачевски се повеќе се одалечуваат од потребата за национален консензус за прашања кои се суштински важни за народот и заедничката иднина. Спорот со Бугарија останува отворен и се попродлабочен. Најпрво мислев дека се работи за незнаење, на немање на чувство за моментумот, но се повеќе станува јасно дека станува за тенденција на Ковачевски и владата да не сакаат да постигнат национално единство, потенцираше Мицкоски и му порача на Ковачевски дека треба да се тргне од лошите лекции на неговиот ментор Заев.Мицкоски повика дека градењето на националното единство може да се изгради токму во Собранието  преку изгласувањето на Декларацијата за историското значење на ликот и делото на великанот Гоце Делчев.Вчера го слушам како вели дека местото за национално единство било во Собранието, а демек ВМРО-ДПМНЕ таму блокирало. Во основа и во суштина ова е неточна теза. Ќе ви кажам зошто, ако веќе така размислуваат тогаш токму таму, во Собранието се наоѓа Декларацијата за македонскиот титан, Ѓорѓи Делчев, нека ја прифатат, а не да ја одбиваат како што тоа го направија. И доколку не им е прифатлива тогаш јавно нека кажат во кој дел не се согласуваат со содржината на Декларацијата. Ако под единство во Собранието подразбираат да го поминат законот за марихуана, тогаш ниту за 100 години од сега нема да се согласиме, затоа што ВМРО-ДПМНЕ, додека јас сум претседател на ВМРО-ДПМНЕ, бизниси на грбот на народот ниту ќе води, ниту ќе толерира, рече Мицкоски и уште еднаш апелираше до власта за потребата од национално единство за најважните прашања. И не знам зошто му е туѓо на Ковачевски да постигнеме национално единство? Ако барем се договорени шверцерски со Бугарија тогаш тоа треба јасно да го кажат уште сега. Затоа што идната Влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ таков шверцерски договор нема намера да почитува. Ако него му е туѓо македонското, тогаш уште сега да си кажам дека тоа нам не ни е. Спремен сум да ја премостам секоја разлика само Владата да ги заштити националните интереси ако веќе не ги распродала, и таа врата за ова прашање е секогаш широко отворена. Треба да знае во состојба на силни удари, предизвици ВМРО останува да биде тој стожер на нашиот дом, повика Мицкоски во говорот.Сподели го ова:

Слични објави