Јовчески и Проданоски оддадоа почит во одбележувањето на 80 години од загинувањето на патронот на прилепската Гимназија и Касарната „Мирче Ацев“

Сподели го ова:Денес, прилепскиот градоначалник Борче Јовчески заедно со претседателот на Совет на Општина Прилеп Дејан Проданоски, оддадоа почит во одбележувањето 80 години од загинувањето на патронот на прилепската Гимназија и Касарната „Мирче Ацев“.

“Еден од првите борци од Македонија со одликување на народен херој и човек кој што има голем придонес во борбите за националното ослободување на македонскиот народ. Мирче Ацев загинува во 1943 година, ѕверски мачен и убиен од бугарскиот фашистички окупатор” – истакна Јовчески.

Во чест на својот патрон празник, армискиот артилериски состав во касарната „Мирче Ацев“-Прилеп одржа пригодна програма, а професорите и учениците од СОУ Гимназија „Мирче Ацев“-Прилеп одржаа свечена академија и ликовна изложба во театарот „Војдан Чернодрински“.Сподели го ова:

Слични објави