ДЕНЕСКА Е ГОЛЕМ ПРАЗНИК: Пренос на моштите на Свети Николај, Чудотворец Мирликиски

Сподели го ова:
Денеска православните христијани го слават св.Никола летен, односно преносот на моштите на Свети Николај, Чудотворец Мирликиски.

Во времето на царот Алексеј Комнен и на патријархот Никола Граматик, во 1087 година телото на овој светител беше пренесено од Мир Ликиски во градот Бари во Италија. Тоа се случи заради навалата на муслиманите на Ликија. Светителот му се јави во сон на некој чесен свештеник во Бари и му заповеда неговите мошти да се пренесат во тој град. Во она време градот Бари беше православен и под православен патријарх. При преносот на моштите на Светителот се случија многу чуда, како од допирот на моштите така и од мирото коешто изобилно се лееше од нив. На овој ден уште се споменува и чудото извршено над српскиот крал Стефан Дечански, т.е. како Свети Николај му го врати видот на слепиот крал Стефан.
Сподели го ова:

Слични објави