ЦВЕЌЕ И ПОЧИТ ЗА ХЕРОЈОТ: Денес, делегација на ОК на ВМРО ДПМНЕ – Прилеп го испочитува ликот и делото на Ѓорче Петров

Сподели го ова:Денес, делегација на Општинскиот комитет на ВМРО ДПМНЕ – Прилеп го испочитува ликот и делото на Ѓорче Петров со положување свежо цвеќе пред споменикот во центарот на градот и пред неговата родна куќа.

… Благословена земја е Македонија со своите полиња и езера, особено со првите! Заградени со гори и планини, богато напојувани со реки и потоци од окружувачките им водести планини, тие полиња претставуваат места каде што се излеал сиот Божји благослов на земјата. Покриени со бујна, шарена растителност, тие се цветници многу пријатни за гледање, грижливо обработени од густото и трудољубиво население тие се вистински градини! Јас сум уверен, дека и швајцарските полиња би позавиделе на некои од нејзините полиња за плодноста, красотата и нивната свежина -Ѓорче Петров, „Материјали по изучувањето на Македонија“, 1896

Нека му е вечна славата!Сподели го ова:

Слични објави