БУРЕКЏИЛНИЦИТЕ “ЧЕ” ТРИЈАТ РАЦЕ: Бурекот со паричка – василичарска традиција која продолжува од генерација на генерација

Сподели го ова:И оваа година во духот на христијанството, прилепските граѓани симболично со парче бурек, греано вино и топол чај ќе го одбележат празникот Св. Василиј Велики – Василица! Станува збор за василичарска традиција која продолжува од генерација на генерација, а очигледно е дека од зголемената побарувачка на пити и буреци, и бурекџилниците за овој празник “че” тријат раце и ќе заработат некој денар плус.

Целта на празникот е да се испочитува  вековната традицијата за празникот Василица, која што според обичаите во Прилеп се празнува во кругот на семејството со ставање на паричка во пита, бурек или пак тркалезно лебче.Сподели го ова:

Слични објави