Во црквата „св. Петар и Павле“ во Варош одбележан денешниот празник

Сподели го ова:По повод денешниот голем христијански празник, реки од народ ја посетија црквата „св. Петар и Павле“ во Варош. Станува збор за најстарата прилепска населба, каде традиционално секоја година во црквата Св. Петар и Павле се слави овој празник.

Утре е Павловден, а денеска православните христијани го слават Петровден, во чест на свети Петар. Имено св.Петар беше син Јонин, брат на Андреј Првоповиканиот, од племето Симеоново, од градот Витсаида. Беше рибар и прво се викаше Симон, но Господ благоизволи да го нарекува Кифа или Петар (Јован 1, 42). Прв од учениците јасно ја изрази верата во Господ Исус, велејќи: „Ти Си Христос, Син на Живиот Бог“ (Матеј, 16, 16). Љубовта кон Господ му беше голема, а во верата се утврдуваше постапно. Кога Го изведоа Господ на суд, Петар трипати се одрече од Него, но само еден поглед на лицето Господово го исполни со срам и покајание.Сподели го ова:

Слични објави