Ученици од ООУ “Климент Охридски” – Прилеп во посета на стоматолошката ординација на д-р Јасмина Талеска Ристеска по повод светскиот ден на стоматолозите

Сподели го ова:По повод светскиот ден на стоматолозите, ученици од VII-2 одделение од ООУ “Климент Охридски” – Прилеп, заедно со одделенскиот раководител Соња Ташкоска, беа во посета на стоматолошката ординација на Д-р Јасмина Талеска Ристеска.

Таа не запозна со дел од историјата на оваа професија, но учениците научија и многу нови нешта за самиот начин на работа, инструментите со кои се работи како и современите методи и апарати кои ги видовме во ординацијата, а се неопходен дел од оваа професија. Денот на стоматологот во нашата земја и во светот е празник на лекарите, благодарение на кои нашата насмевка секогаш ќе биде убава, а забите здрави. Стоматологијата е многу древна професија. Заби стари повеќе од 14000 години се пронајдени во една пакистанска провинција, со траги од нивното третирање.

Првично, шаманите се занимавале со стоматолошки третман. За ова се користеле лековити билки и магии. Во древниот Египет, оваа професија била вообичаена и барана. Токму Египќаните ја измислиле првата паста за заби. Се состоела од школки, пепел и пемза. Според пронајдените мумии, можеме да судиме за достигнувањата од тие времиња во областа на стоматологијата. Во нашата земја, развојот на стоматологијата започна со Петар I. Тој ја проучувал оваа професија додека бил во Европа, а своите вештини ги практикувал на дворјаните. Во 1710 година тој ја вовел официјалната титула „стоматолог“. Што се однесува до датумот на празникот, тој е избран во спомен на христијанската маченичка Аполонија. Со помош на сурово мачење, таа била принудена да се откаже од христијанството. Ги издржала сите маки, а откако и се заканувале дека ќе изгори на клада, самата зачекорила во огнот. Подоцна таа била наречена заштитничка на стоматолозите” – истакнаа од ООУ “Климент Охридски” – Прилеп.

.Сподели го ова:

Слични објави