|

Зар не се преслатки? Штрковите носат среќа каде и да се појават!

Сподели го ова: 

Штрковите имаат чуден инстикт и еден генетски код, врз основа на кој што знаат кога треба да ги напуштат топлите краишта на Северна Африка и да пристигнат во Македонија. Штом пристигнат во нашата земја, тие се размножуваат, а потоа секоја година на денешниот празник св. Панталејмон си заминуваат и тоа групно собрани во јата.

За времето додека се во нашата земја тие се размножуваат, при што секоја единка во седелото си неси од 6 до 8 јајца. Во однос на периодот на инкубација, тој е од 6 до 7 недели, а првите мали штркчиња на свет доаѓаат во средината на месец мај.Сподели го ова:

Слични објави