Од овој петок, повисоки цени на цигарите

Сподели го ова:Со одлука на Владата на 05.10.2023 година, објавени и донесени се измените и дополнувањата на Законот за акцизите кои на сила стапуват од 13.10.2023 година.

Со ваквиот закон, се ставаат на терет увозниците со нови давачки при увозот на цигари, пури и цигарилоси. Имено, во делот за цигари се додава нов член 84-а кој гласи:

Акцизата на цигари од член 78 став (1) од овој закон изнесува 3.253 денари по парче и 9% од малопродажната цена по кутија. Ако комбинираната акциза е пониска од 3,453 денари по парче, се применува минималната акциза во износ од 3,453 денари за таа количина.”

Според јавно објавениот документ, со одлуката на владата на членот 85 се додава дополнителен член 85-а со кој се утврдува акцизата на пурите и цигарилосите и истата гласи:

(1) Акцизата на пури од член 79 од овој закон изнесува 21,37 денари по парче и 9% од малопродажната цена.

(2) Акцизата на цигарилоси од член 79 од овој закон изнесува 10,00 денари по парче и 9% од малопродажната цена.Сподели го ова:

Слични објави