Од денеска започнува сирната недела – се јадат само млечни производи

Сподели го ова:Неделата пред Прочка се вика Месопусна или Месна недела. Некои од верниците ја викаат и “Месни поклади”. Овој период од седум дена од Месни поклади до Прочка се вика и Сирна недела или Сирници поради тоа што во овој временски период се јадат само млечни производи. Некои ја викаат и Бела недела.

Веќе од Прочка не се јадат и млечни производи, со што започнуват големите Велигденски пости што траат до Велигден.Сподели го ова:

Слични објави