ИМАЈТЕ ЛЕСНИ И БОГОУГОДНИ ПОСТИ: Од денес започнува Петровденскиот пост

Сподели го ова:Денеска за почнува Петровденскиот пост за сите оние православни христијански верници кои што се водат според Јулијанскиот календар. Петровденскиот пост е во чест на светите апостоли Петар и Павле. Должината на Петровденскиот пост секогаш зависи од празникот Велигден, и истиот започнува од првата недела по Духовден. Некогаш во овој пост се пости шест недели, а некогаш само една недела и еден ден.

Во овој пост се пости на следниот начин:

Во среда и петок не се јаде масло и вино;

Во понеделник, вторник и четврток се дозволува масло и вино,

Во сабота и недела – масло и риба.

ИМАЈТЕ ЛЕСНИ И БОГОУГОДНИ ПОСТИ!Сподели го ова:

Слични објави