Еве само кога смеете да јадете риба за време на Велигденските пости

Сподели го ова:
Светата Четириесетница е востановена во чест на спасителните страдања и
Воскресението на Господа Исуса Христа. Според Типикот на Православната Црква се пости
вака: за цело време на постот во сабота и недела е дозволена употреба на масло. Во
останатите денови од седмицата (од понеделник до петок) не се употребува масло.

Риба се употребува само на Благовештение и Цветници. Ако Благовештение падне пред
Врбица (Цветници), тогаш на денот после Благовештение се разрешува масло и вино.Сподели го ова:

Слични објави