|

ТОПЛИНА ВО ДУШАТА: Над 100 прилепски ангелчиња ќе го најават Христовото раѓање

Сподели го ова:Оваа година, поворките насекаде низ нашата земја се одржуваат под мотото ,,Бадник и Божиќ во полн сјај”. Во Прилеп, до сега се пријавени над 100 дечиња, но се очекува до крајот ваквиот број да биде многу поголем.

Поворката во Прилеп започнува од Камената бина во 10:00 часот на 06.01.2023 каде што децата ќе ги отпеат песничките ,,Вечниот Бог”, ,,Тропар на Рожденство Христово” и ,,Кондак на Рожденство Христово”. Тука дечињата ќе бидат пречекани од градоначалникот Борче Јовчески кој симболично ќе ги дарува.

Пеејќи ја ,,Вечниот Бог”, поворката продолжува кон уличките низ старата чаршија, а потоа се враќа до божиќната пештера и црквата Св.Кирил и Методиј (Параклис). 

Децата во поворките ги симболизираат ангелите што го најавуваат Христовото раѓање, а ѕвездичките што радосно ги веат над своите озарени лица се водилка кон местото каде што се раѓа Богомладенецот.

Симболично прикажано, кај нас тоа е патот до божиќната пештера во која е претставен целиот настан на Христовото Раѓање – Божиќ.Сподели го ова:

Слични објави