Реки од народ во прилепските храмови денеска на Велики Петок

Сподели го ова:На Велики петок, кој уште се нарекува и Распнат петок, црквата и верниците го слават споменот на Христовото страдање. На тој ден на универзална жалост, богослужбата ги следи настаните кои веднаш му претходеле на распнувањето – фаќањето на Исус во Гетсиманската градина, неговата осуда од епископите и старешините, судењето на Спасителот пред римскиот гувернер на Јудеја, Понтиј Пилат, осуда, потоа времето на Христовото распнување, смртта, отстранувањето на Неговите тела од крстот и погребот.

Со Христовата свесна и доброволна смрт се принесе жртва за човечките гревови, за спасение на светот. Тој ден доживеа страшни маки и понижувања, трпеше потсмев, клевета, плукање, камшикување. На Христовата глава му ставиле круна од трње, а на рамениците му ставиле тежок крст и го одвеле по патот кој и денес го носи името Улица на болката. На ридот Голгота Го распнаа меѓу двајца разбојници. И тогаш, во најголемата агонија, Христос не проколнал, туку му се молел на својот небесен Отец за грешниците: „Оче, прости им, не знаат што прават“. Во моментот кога Спасителот умре на крстот, сета природа, Божјото создание, се побуни против неправдата и злосторството: сонцето се помрачи, гробовите се отворија, земјата се затресе. Завесата во храмот била скината од врвот до дното. Откако праведниот Јосиф од Ариматеја го молел Пилат да го погребе Христовото тело, тој и Никодим Го симнале од крстот, Го помазале со мириси, го завиткале во лен и Го положиле во нов гроб, издлабен од карпата, во градината близу. Голгота, која Јосиф ја подготвил за себе. Фрлиле огромен камен на влезот. Имаше и жени мироносици кои го придружуваа Господа на Голгота заедно со Неговата мајка, Пресвета Дева Марија, учествуваа на Неговиот погреб, а Христос воскреснатиот најпрво им се јави. На Велики петок во храмовите се изнесува плаштеницата – крпа што го симболизира Неговиот гроб. Тогаш народот му оддава почит на Христовиот гроб и ја бакнува плаштеницата. На тој ден Црквата пропишува најстрог пост, односно целосно воздржување од храна. Вечерта во храмовите се врши погребот на Исус Христос.Сподели го ова:

Слични објави