Верниците од исламска вероисповед го слават Курбан Бајрам

Сподели го ова:Денеска, верниците од исламска вероисповед го слават празникот Курбан Бајрам.

Она што е карактеристично за овој празник, е принесувањето на жртва – курбан, која има симболика на приближување кон Бога. Најчесто верниците како курбан принесуваат овни или телиња, а овој обичај го изведуваат сите кои имаат можност. Оние верници кои принеле жртва, им раздаваат од месото на сиромашните, соседите и на роднините.

Празникот Курбан Бајрам трае три дена.Сподели го ова:

Слични објави