УБАВИНА: Манастирот Св. Никола во Прилепец со вечерна и утринска литургија за празникот Успение на Пресвета Богородица

Сподели го ова:Овој понеделник на 28.08.2023 година православните христијани го слават големиот христијански празник посветен на Успението на Пресвета Богородица. На старост Мајката Божја често му се молеше на Бога на Елеонската Гора, на местото на Неговото Вознесение, што порано да ја земе од овој свет. Еднаш и се јави архангелот Гавриил, при што и објави дека по три дена ќе биде упокоена. Тогаш и даде една палмова гранка за да ја носат при Нејзиниот погреб. Таа се врати дома со голема радост и посака во срцето уште еднаш да ги види сите Христови апостоли. Господ и ја исполни оваа желба и сите апостоли, носени на облаци од ангелите, одеднаш се собраа во домот на Јован на Сион.

По повод претстојниот празник Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица), во манастирот св.Николa с.Прилепец на ден 27.08 (недела) со почеток од 19.00 ќе има вечерна богослужба, додека пак следниот ден на самиот голем празник ќе има утринска богослужба која ќе започне во 08.00 чaсот.

За музичкото расположение на сите присутни, ќе биде ангажиран музички бенд кој што ќе ги забавува гостите.Сподели го ова:

Слични објави