ЛЕГЕНДИТЕ ЖИВЕАТ ВЕЧНО! На денешен ден е роден Благоја Спиркоски Џумерко

Сподели го ова:Далечната 1946 година на 06 февруари во градот под Марковите Кули во фамилијата на прилепчаните Киро и Марија, ќе се роди нашата прилепска културно -уметничка икона Благоја Спиркоски Џумерко, човекот кој што остави длабока – значајна трага во нашата земја.

На 11.06.2024 година, ќе се навршат цели 9 години откако почина нашата прилепска и македонска гордост Благоја Спиркоски – Џумерко. Покрај многубројните одиграни улоги, најзапаметен ќе остане по улогата на Итар Пејо во телевизиската драма Солунски Патрдии. Меѓутоа она што најверојатно не сте знаеле дека Џумерко е еден од ретките македонски актери кој има одиграно во над 24 филмови и тв серии како што се:

ТВ филмот – Истрел

ТВ филмот – Добра долина

ТВ филмот – Пресуда

ТВ серијата- Итар Пејо

ТВ филм – Жена од малтер

ТФ Филм – Оловна бригада

ТВ серија – Илинден

ТВ филм -Трговецот од солун

ТВ филм – Слана во цутот на бадемите

-ТФ филм – Ликвидатор

ТФ филм – Нели ти реков

ТВ серија – Белото циганче

ТВ филм – На наш начин

ТВ филм – Јазол

ТВ серија – Тврдокорни

ТВ филм – До балчак

ТВ филм – Последниот Македонец

како и во многу други останати филмови и ТВ серии.

Вечна слава на Благоја Спиркоски – Џумерко!Сподели го ова:

Слични објави