Денес се празнува Успението на св. Ана – мајката на Пресвета Богородица

Сподели го ова:Денеска 07.08.2023 се празнува споменот посветен на мајката на Пресвета Богородица – св. Ана. Денес се празнува нејзиното успение, но нејзиниот главен празник е на 9 септември, под кој датум се напишани и службата и житието.

Ана беше од коленото Левиево, ќерка на Матан свештеникот. После долг и богоугоден живот се упокои во длабока старост.

Тропар
Богомудра Ано, во твојата утроба си ја носела чистата Богомајка Која Го роди Животот. Затоа сега си се преселила кон небесното блаженство, каде што е живеалиштето на оние што се веселат, радувајќи се во слава, и просејќи очистување на гревовите на оние што те почитуваат со љубов, секогаш блажена.Сподели го ова:

Слични објави