Зошто после вакцинирањето од Ковид се појавува болка во раката?

Сподели го ова:


Голем дел од вакцинираните лица постојано веднаш после вакцинирањето се прашуваат зошто после процесот на вакцинација од Ковид се појавува болка во раката, меѓутоа тоа не е ништо страшно бидејќи сето ова е чест несакан ефект при секоја вакцина. Со самиот процес на вакцинирање, телото испраќа бели крвни зрнца како и лимфна течност за да се креира еден имунолошки одговор. Во оној момент кога имунолошкиот одговор и отокот ќе се повлечат, болката треба целосно да исчезне за неколку часа, меѓутоа ако болката е многу силна, тогаш се предлага да се чека 12 часа, се со цел  телото да креира еден целосен имунолошки одговор.

Сподели го ова:

Слични објави