|

Американската компанија „Боинг” ќе плати казна од 17 милиони долари

Сподели го ова:


Американската компанија „Боинг” ќе плати казна од 17 милиони долари бидејќи овој авионски производител  на 759 летала од видот „макс 737″ и „нг, во самото производство инсталирал една таква опрема која содржела сензори-кои не биле одобрени. Сето ова претходно наведено беше соопштено од страна на ФАА. Производителот на авиони „Боинг”- се согласи на голем број корективни мерки, а основната цел е да се осигура дека оваа авио компанија на своите авиони не инсталира никакви делови кои што не одговараат на нивниот одобрен авионски дизајн.

Управата за авијација изнесе соопштение  дека производителот на авиони-„Боинг” доставил сертификати за сообраќање на вкупно 178 авиони од типот „макс 737, на кои што летала имало инсталирано неовластена опрема. Врз основа на сето ова, а  согласно договорот со Федералната управа за воздушен сообраќај, Боинг” ќе плати казна од 17 милиони долари.

Сподели го ова:

Слични објави