Вкупно 35% од популацијата во нашава држава има примено две дози на вакцина, а вкупно 38% од целокупната популација е вакцинирана најмалку со една доза

Сподели го ова:
Вкупно 35% од популацијата во нашава држава според податоците од Министерство за здравство, има примено две дози на вакцина, додека пак според бројот на аплицирани вакцини вкупно 38% од целокупната популација е вакцинирана најмалку со една доза. Во меѓу време е направена една нова француска студија која врз основа на нејзините добиени резултати покажува дека вакцината против Ковид-19 за вкупно 90% го намалува ризикот од хоспитализација и смрт кај луѓето кои што се постари од 50 години, а воедно се чини дека самата таа е ефикасна и против Делта сојот на корона вирусот. Претходно наведеното подразбира дека вакцинираните луѓе поседуваат вкупно девет пати помал ризик за смрт од Ковид-19 или за хоспитализација отколку невакцинираните луѓе, а ваквата изјава е дадена за АФП од страна на епидемиологот Махмуд Зуреик, кој што е предводник на научната група Епи-Фаре.

Сподели го ова:

Слични објави