Меѓу новоинфицираните на листата се најде и 10-месечно бебе од Кичево

Сподели го ова:
Меѓу новоинфицираните на листата се најде и 10-месечно бебе од Кичево, а исто така се појави и кластер од 30 млади луѓе кои биле во Охрид. Новиот делта сој е најлесно пренослив и најмногу присутен кај младите, а сето ова го потврдуваат и инфектолозите кои постојано укажуваат дека младите на возраст меѓу 20 и 29 години спаѓаат во онаа т.н. ризична група поради бројните контакти од една страна, како и малиот број на вакцинирани од оваа возраст. Од почетокот на пандемијата вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани изнесува 159.269, бројот на оздравени пациенти изнесува 150.613, бројот на активни случаи изнесува 3.135, а починаа 5.521-но лице 

 

Сподели го ова:

Слични објави