Денес-21 март е светски ден на лицата со Даунов синдром

Сподели го ова:
Даунов синдром – симптоми, дијагноза и третман - Национален  фармакоинформативен центар

Денес, 21 март е светски ден на лицата со Даунов синдром.  Овој датум е симболично одбран како резултат на трите копии на 21-от хромозом што се присутни во клетките на лицата со оваа состојба. Лицата со Даунов синдром може да бидат работоспособни, да имаат вработување, да живеат самостојно, сами да се издржуваат и слично. Ваквите лица живеат во нашиот свет, во нашата заедница и средина, и треба постојано да се превземаат конкретни секојдневни мерки со помош на кои што ќе им се овозможи самите тие да не се чувствуваат отфрлени од средината и ова општетство.Сподели го ова:

Слични објави